9 January 2016

WAJAH BERJERAWAT NI HINA SANGAT KE ?





Bagi yg berkulit licin mmg tak akan blh menyelami mereka yg ada masalah dgn jerawat ni. Especially yg ada jerawat jenis resdung. Mmg jerawat tu tak mahu pupus. Mati yg ni tumbuh sebelah pula. Kadang-kadang rasa give up dah. Sy dah pernah rasa bila jerawat teruk menyerang satu muka. Rasa nak angkat muka pun segan. Org tgk seolah-olah kita ni macam pengotor. Padahal, org berjerawat ni lah cukup jaga sbb kononnya tak nak bg jerawat merebak. Belum cukup jerawat di tambah pula dgn bintik hitam. putih di hidung, dagu dgn tepi bibir. Mmg stressss !!!!


Bagi yg ada jerawat, kena kenal dulu jenis jerawat kita mcm mana.

JERAWAT SENSITIF :

Tak blh salah pakai produk. Elakkan dari pakai foundation kerana skin akan jadi lbh sensitif. Sebaiknya try yg light coverage dan jenis mineral. Make sure kena remove makeup dgn sempurna. Kalau tak akan break out lagi worst. Selain tu, ada yg sensitif disebabkan pada sesetgh bahan pada produk yg dipakai contoh alergi talkum, vit E dll. Kena  kenal apa yg blh dan tak blh. Try buat eksperimen sendiri. Sebelu apply apa2 produk, try sedikit di antara pipi & rahang. tgk dlm 24jam. Jika tak ada redness atau jerawat bermakna skin kita serasi



Penghidap resdung jg cenderung berjerawat teruk pada badan, Mandi dgn Juglan Soap membantu mematikan kuman jerawat selain memudarkan parut


JERAWAT BERNANAH RESDUNG :
Kalau resdung pantangnya elakkan dari seafood dan jenis2 cencaluk budu bagai. Makanan pedas, terlalu manis juga kadangkala menyumbang kepada jerawat lagi meriah. Biasanya kalau resdung sembuh insyallah jerawat dah tak teruk mcm dulu. Sebab saya juga penghidap jerawat resdung. Produk khas bg yg ada resdung ni kena ambil Nosygone &Lucimax. Click video di bawah






JERAWAT HORMON :
Bengkak, tidak bermata dan merah2. Selalu naik di area tepi rahang, pipi atau atas bibir. Punca utama ialah hormon tak stabil. Suka makan pedas dan berminyak. Try ambil suplemen yg bantu seimbangkan hormon. Insyallah jerawat akan hilang sendiri. Utk remaja pun selalu jadi. Kalau dalam Sendayu Tinggi blh try ambil Beauty Drink utk stabilkan hormon selain bgs utk skin & dalaman wanita



JERAWAT HALUS & MUKA BERMINYAK :
Kalau skin mudah berminyak kena pakai produk skincare jenis waterbase, tak terlalu creamy dan mudah diserap. Kena rajin pakai mask utk balance kan penghasilan sebum. Ia akan buat kurang berminyak + jerawat tak mudah tumbuh. Skrub penting kerana ia akan kurangkan pengumpulan dead cell pada permukaan skin. Mekap pula kena makesure cuci bersih. Makeup remover penting spy pori2 bersih sepenuhnya spy jerawat tak naik


  
BLACKHEAD + WHITEHEAD :
Membiak bagai diternak area hidung, dagu, bibir dan dahi. Biasanya sbb byk sgt dead cell. Kita mungkin tak pergi facial / skrub muka dgn kerap. Punca terhasilnya ialah disebabkan persekitaran, makeup tak cuci bersih & habuk. Sebab tu Makeup Remover penting. Walaupun kita bkn artis yg mekap tebal 20inci, tapi habuk blh menyumbat dan clog pores yg ada. End up skin akan kasar. Bila dead cell byk skin akan nampak kusam & setiap produk yg disapu pada skin akan less effective


JERAWAT STRESS / TAK CUKUP TIDUR :

Biasanya student selalu kena. Akan attack di dahi dgn meriah sekali. Sebab tu, tidur yg mencukupi penting utk skin clear. Jgn dipicit dgn meriah sekali. Biarkan hingga jerawta benar2 masak & ranum. Ada jerwta yg akan kecut dgn sendirinya. Ia akan mengelakkan masalah scar yg teruk nanti. Ingat, jerawat lbh mudah kecut tetapi parutnya yg sukar dihilangkan especially bila kita picit tu tak ingat dunia. Sampai koyak dan luka dalam.
.
.
.
.
Fara share sikit TESTIMONI yang menarik berkaitan dengan jenis jenis di atas okey !!


NOSYGONE & LUCIMAX


SET ACNE TABLET & ACNE POWDER



JUGLAN SOAP


CLAY MASK

GOLDEN HERB SOAP


 ST ACNE BALM 


PENGEDAR SAH SENDAYU TINGGI PERAK
FB: Nurul Farawahida
INTASGRAM: st_shooperss
WHATSAPP: 013-4692071
FAN PAGE: St Shooperss



6 comments:

Nailul Huda Rosyadi said...

Kurang tidur ternyata bisa menjadi penyebab ya? :)

Nurul Fara said...

Nailul Huda : yes dear , kurang tidur memang mengundang jerawat :) pastikan tidur cukup dan minum air kosong banyak okey :)

Nana said...

Jerawat kat rahang tu dsebabkan hormon ye? Macam mana nak atasii ?

V said...

Jerawat kat rahang tu dsebabkan hormon ye? Macam mana nak atasii ?

V said...

Jerawat kat rahang tu dsebabkan hormon ye? Macam mana nak atasii ?

Nurul Fara said...

Nana : yes dear. pastikan jaga emosi , fizikal dan mental . untuk bantuan stabilkn hormon boleh amalkan Bcomplex . :)