12 June 2014

SI JEJAKA

ZAT UNTUK SI JEJAKA


Harini kita sharing info tentang si jejaka pula yea . si jejaka diluar t upon kena jaga cara pemakanan yang baik bagi mengelakkan diri dari penyakit . zat zat perlu ada dalam setiap tubuh badan kita tau.

Kebanyakan orang tidak mengamalkan makanan seimbang, berzat dan dalam jumlah yang mencukupi untuk keperluan tubuh badan. Badan menjadi lemah lesu, kurang ber tenaga dan mudah letih dan penyakit menjadi masalah kepada kesihatan jika kekurangan zat dan vitamin berterusan.

Oleh itu mengamalkan supplement dan vitamin mencukupkan keperluan zat harian selain dari makanan yang di makan setiap hari sebagai pencegahan kepada penyakit , letih lesu dan masalah kesihatan apabila usia meningkat tua.


 ZAT BESI 
Diperlukan oleh lelaki untuk meningkatkan pengeluaran hormone testosterone dan menambah jumlah sperma.
Membantu tubuh untuk membekalkan oksigen yang cukup ke seluruh sel badan

VITAMIN B3
Vitamin B3 juga dikenali sebagai Niacin.  
Diperlukan untuk melancarkan sistem peredaran darah ke seluruh tubuh dan secara langsung juga membantu untuk meningkatkan kemampuan seksual lelaki.

VITAMIN B6
Vitamin B6 adalah kunci nutrisi kepada peningkatan hormon lelaki. Hormon ini adalah penting untuk rangsangan seks lelaki selain mampu menaikkan libido wanita.

VITAMIN E
Membantu penghasilan hormon seksual dengan membantu mood dan penampilan lelaki.
Bertindak sebagai antioksidan yang membantu bagi melambatkan proses penuaan dan mengelakkan penyakit.

VITAMIN C
Merupakan anti oksidan yang baik dan melindungi kerosakan kulit akibat pancaran sinaran matahari yang merosakkan.

Bagi lelaki yang merokok, mereka memerlukan lebih Vitamin C kerana bahan-bahan dari asap rokok berupaya untuk merosakkan sel badan. Oleh itu, pengambilan lebih banyak Vitamin C amat diperlukan oleh perokok bagi mendapatkan bekalan zat dan vitamin yang seimbang, tidak hanya bergantung kepada pengambilan makanan sahaja.

Ianya juga perlu disokong dengan pengambilan makanan tambahan seperti multivitamin bagi melengkapkan keperluan zat dan vitamin bagi badan si Jejaka.Cadangan supplement yang baik bagi mengekalkan zat si jejaka adalah dengan pengambilan multivitamin, vitamin C, B complex dan vitamin E.

VITA-LEA (Multivitamin)

 • Membekalkan 400% keperluan harian Vitamian B12 yang mana merupakan nutrient kritikal berfungsi dalam penghasilan sel darah merah bagi menyokong penghasilan tenaga dan kesihatan jantung. 
 • N-acetylcysteine, sejenis asid amino yang membantu melindungi badan dari kerosakan akibat radikal bebas yang mana menyumbang dalam proses penuaan awal (tua sebelum masanya)
 • Mengekalkan kesihatan tulang . 2 x kalsium untuk mengukuhkan tulang. 2 x Vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dengan optimum oleh badan. 3 x Vitamin K untuk menyokong penghasilan sel tulang
 • 10 x Biotin untuk membantu penghasilan tenaga


VITAMIN C
 • Keistimewaan Vitamin C Shaklee sustained release, di mana vitamin C dilepaskan secara berkala dalam badan supaya vitamin C sentiasa ada dan kekal dalam badan. Ianya bersamaan dengan 1 setengah biji oren dilepaskan setiap jam selama 5 jam. Di sini pentingnya fungsi Sustained Release kerana kita tidak berupaya untuk menyimpan Vitamin C dalam badan untuk tempoh yang lama.

 VITAMIN E
 • 400 I.U. Vitamin E : Melambatkan proses penuaan. Membantu proses pengaliran darah dalam badan dengan lancar. Kajian menunjukkan penggunaan Vitamin E harian mampu mengurangkan risiko serangan jantung kepada 75%.
 • 65 mcg Selenium : Kajian menunjukkan, penggunaan Selenium setiap hari  mempu mengurangkan risiko terhadap semua jenis kanser/barah sebanyak 45%
 • 38 mg Grape Seed Extract : Bertindak sebagai Antioksidan yang terbaik dan mampu mengelakkan kerosakan akibat radikal bebas. Mengurangkan penghasilan Histamin yang mana menyebabkan inflammatory dan alergik.

 B-COMPLEX
 • Mengandungi 8 keluarga B. Jika salah satu daripadanya kurang, Vitamin B berkenaan tidak berkesan.
 • Keluarga B yang dimaksudkan ialah: B1,B2, B6, B12, Naisin, Biotin, Pantothenic Acid, dan Asid Folic.
 • Membantu proses pengeluaran tenaga dari makanan yang diambil dan penghasilan sel baru
 • Penting untuk pembentukan sel darah merah dan mengatasi kelesuan
 • Membantu mempertingkatkan kesihatan mental (cegah kemurungan, depression, stress). Juga digelar Vitamin Morale kerana membantu dalam menangani stress.

2 comments:

umi abi said...

yeay, info berguna. rajin2..

jom blog walking ke www.ceritaumiabi.blogspot.com

Nurul Fara said...

terima kasih . hihi ,
bakal menjenguk blog umiabi :)