9 December 2013

CHEESEKUT kuuu ....

Tibatiba rasa rajin nak buat cheesekut niee. First time tau buat. Hahaha. Rupanya tak lah susah sangat buatnyeee tapi tak pasti lah pulak rasa nyeee acano kan ? hehehe.
Ini adalah resepi CHEESEKUT yang saya nak sharing-2 dari kawan saya.


BAHAN A
250gm cream cheese
Fresh milk (6 – 7 sudu)
Susu pekat manis (saya guna ¼ je, ikot kepada situkang buat jugak kalau nak maniss boleeh letak ½ )

BAHAN B
Biskut craker HUP SENG
Fresh milk ( perlukan sikit jea untuk celup-celup)


maaf ye tuan-2, puan-2, akak-2, adek-2. 
lupa nak buang tanda harga. 


Langkah pertama kena buat :
Masukkan cream cheese, susu pekat, fresh milk dalam mesin putar or nak guna blender pon boleh ajo . saya guna blender jee. Blend sampai kembang tau tau, jangan terlalu pekat or terlalu cair yea kengkawan.
Ready bekas nak letak biskut anda yea. Celupkan biskut dalam fresh milk ( 1 saat je tau, jangan rendam sampai lembik tau tau)
Susun biskut dalam bekas yang anda rasa sesuai yea dan lapiskan dengan BAHAN A tadi yea. Ulang cara tadi sampai BAHAN A habis.
Lepas siap semua. Cheesekut perlu disimpan dalam peti sejuk untuk dapat kesedapan yang lebih UMMM.

Saya buat niee simple je, tade hiasan dan topping bagai yea. Hihihi. 

8 comments:

Eina Sakinah said...

okey nanti nak try buat lah cheesekut ni.. hehe :p

Khair said...

Nicxe. :)

no more u in my life said...

hai done follow sini.... lw sudi jum join group blog sy...blh tw update trbaru n mcm2 lg....
xad pksaan......this email https://www.facebook.com/groups/295129347296368/
kelab blogger hana(no more love u in my life) thanz

Nurul Fara said...

Eina Sakinah : bolehh aja teray nyee . dah jadi t kene share-2 sini sikit yea. huhuhu . (gurau saje)

Nurul Fara said...

Khair: thengkayuuu :)

Nurul Fara said...

okeyy for no more u in m life :)

miamyra said...

rajinnya buat cheesekut!!hihihi

Nurul Fara said...

miamyra -- > hehehe , sesaja mencuba .