9 January 2016

NAK BELI KERETA TAPI DALAM DILEMASebagaimana yang memang kita semua dah maklum, Syarikat kereta Perodua dah lancarkan kereta comel baru yang diberi nama Perodua Axia.

Comel kereta tu, kecik sikit dari MYVI, besau sikit dari VIVA.
Kira kalau kita wanita-wanita yang guna memang akan jadi double comel lah! Hehe.
Untuk pengetahuan awak semua, Perodua Axia ada beberapa jenis okayhh :

Axia 1.0 Standard E (M) - Price RM 24,837

Axia 1.0 Standard G (M) - Price RM 32,527

Axia 1.0 Standard G (A) - Price RM35,527

Axia 1.0 SE (M) - Price RM 37,037

Axia 1.0 SE (A) - Price RM 40,037

Axia 1.0 Advance (A) - Price RM 42,377

Ni pendapat saya lah kannn model Axia bolehlah jugak untuk dibeli buat sesiapa yang baru mula-mula kerja, gaji tak berapa mencukupi, dah sesuai. Insya Allah.

Mungkin nanti bila nak dibandingkan dengan Kereta Model/Jenama lain tu banyak jugak perbezaannya.Namun, setiap perkara/sifat/sesuatu benda tu dalam dunia ni , memang ada kelebihan dan kekurangan. Kita syukuri kelebihan, kita raikan perbezaan, kita baiki kekurangan.

Well, nasihat saya , kalau awak nak beli kereta, beli ikut kesesuaian dengan kemampuan awak okayhh, bukan kesukaan yang membebankan. Nanti mula lah ada masalah tak lepas nak bayar monthly lah , tunggakan yang melambung lambung . so ? Kena banyak berfikir sebelum membuat keputusan okayhh.

What for beli kereta yang harga mencanak tinggi semata-mata tak nak orang pandang rendah dekat kita? Please, niat nak beli kereta pun kena betul. Bukan nak beli kereta sebab nak menunjuk kat jiran sebelah, or nak bagitau "makk mentuaa, saya ada kereta baru dan besau niiiie", or nak cakap dekat kawan tempat kerja, "hello, i pun guna chev***** k."

Tolong gelak untuk diri sendiri kayhh, kalau ada niat yang macam tu, tolong tolak tepi. Kebiasaannya orang beli kereta ni sebab nak memudahkan pergerakan. Contohnya nak ke tempat kerja. Nak elak hujan panas. Nak lebih selamat. Sebab kalau pakai motor ni risiko tinggi sikit.

Tapi kalau awak mampu nak beli lebih dari Axia ni, dipersilakan.
Kalau untuk student ke, yang baru lepas habis belajar ke, pada saya harga yang ditawarkan oleh pihak Perodua, dikira berpatutan.


Untuk mereka yang dekat luar tu rasa berkemampuan untuk memiliki Axia Advance, boleh teruskan niat awak untuk milikinya. Sebab memang advance dari yang standard. Apa yang advance nya? Ini lah kelebihannya :

1) Multimedia System with Navigation

2) Semi-bucket Leather Seats

3) In compliance with JPJ Regulations, the DVD function on the touchscreen panel operats when the vehicle is stationary with the parking brake engaged.

4) Leather-wrapped Steering Wheel with Audio Controls.


Kalau yang Standard E (manual transmission only) nak radio ?, beli sendiri ok. Tapi yang ni Eco-drive Mode la . Beza yang tu jelahh , beli radio berapa lah sangat kan ? kekekeke :)
Okeyhh fara campak sikit gambar Perodua Axia nieyhh :Kat sini fara ada letak Detail Sales Advisor yang boleh korang hubungi untuk pembelian kereta . Free Gift ? kena tanya sendirilah okeyhh .

ANAS PERODUA
FANPAGE: Isellperodua
INSTAGRAM: isellperodua
WHATSAPP: 013-51025250 comments: