1 February 2014

RESDUNG itu remeh ?
Penyakit Resdung adalah antara penyakit yang sering menjadi masalah kepada ramai orang di Malaysia.Pelbagai rawatan telah dicuba untuk atasi masalah penyakit resdung ini.  Set Resdung Shaklee disyorkan bagi membantu mengatasi masalah yang menghantui anda selama ini. Dalam istilah perubatan, penyakit resdung dikenali dengan nama sinusitis.

Jangan anggap penyakit resdung ini REMEH tau. Saya mempunyai seorang adik saudara(umur 4 tahun) yang menghidap penyakit resdung dan hidung dia telah di OPERATE. Kesian sangat, masih kecil sudah mengalami resdung yang serius. 
(masa adik saudara saya di OPERATE, saya belum kenal lagi supplement Shaklee nie tau). Saya sendiri mengalami masalah resdung.  Bersin setiap pagi, alergik pada habuk, asap, bau sambal , makanan seafood dan kulit berjerawat. Saya dah makan vitamin C Shaklee ( tanpa Vit B Complex + Alfafa ), Alhamdulillah , bersin waktu pagi lesap , dah boleh masak sambal-sambal, dah boleh nak selongkar almari berhabuk(hahaha) dan kulit badan saya pon makin membaik.lepas ni saya kena amik 2 lagi supplement untuk kasi lagi UMM !(hihihi) ---> share testimoni sendiri.

Pakar Hidung, Telinga dan Tekak Hospital Pakar Perdana, Dr. Mohamad Hamzah menyatakan resdung adalah sejenis penyakit hidung yang berpunca daripada radang pada membran. Sinus pula merujuk kepada rongga dalam tulang muka yang dipenuhi mukosa. Rongga sinus yang tersumbat berisiko menyebabkan masalah kesihatan kerana bakteria dan kulat mudah membiak di dalamnya serta menghasilkan nanah. Sebagai tambahan, resdung juga boleh berpunca disebabkan oleh rerambut halus silia dalam rongga sinus yang gagal menyempurnakan tugas untuk melancarkan aliran mukus.

Antara komplikasi penyakit resdung:
  • Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
  • Jangkitan otak (meningitis)
  • Sakit tekak yang kronik
  • Jangkitan tulang muka
  • Memburukkan keadaan lelah
  • Berdengkur yang kronik
  • Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
  • Alahan hidung atau hidung sensitif
  • Selesema biasa yang melarat.
  •  

SET RESDUNG

Alfalfa Complex
Berfungsi mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis).
Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
Namun begitu, mereka menghidap penyakit SLE tak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.

B Complex
Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
Membantu dalam membina protein dalam tubuh.

Vitamin C
Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.
Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna. Mencerahkan kulit, membuat kulit sihat dan bertenaga serta memperbaiki tekstur kulit yang kusam dan pucat .ini salah satu testimoni yang dipetik. 
kalau korang GOOGLE testimoni yang guna Shaklee ni. punyalah ramai. baru ku tahuu. 
sebelum merosakkan diri lebih baik kita mencari penawar untuk mencegah sakit yang dialami.

0 comments: